Naše káva pochází ze svahů Mt Elgon ve východní Ugandě z blízkosti hranice s Keňou. Tato stará sopka oplývá bohatou půdou a správné podnebí spolu s ní vytváří ideální podmínky pro pěstování druhu arabica ve vysokých nadmořských výškách.
Káva v Ugandě je záležitostí malých a velmi malých pěstitelů. Velké kávové plantáže zde nenajdete. Káva se pěstuje ve větších zahradách, kde kromě ní najdete i jiné plodiny potřebné k obživě. Typickým příkladem jsou banánovníky, které poskytují kávovníkům potřebný stín. Kvalita zrn závisí na mnoha faktorech – úrodnosti půdy, orientaci svahu, zkušenostech a v neposlední řadě know-how jednotlivců.
Nyní pražíme sklizeň farmáře Johna z oblasti Sebei v blízkosti překrásných vodopádů Sipi Falls. Již pět let se sem vracíme!
Středně tmavá úroveň pražení je univerzální pro různé techniky přípravy. Doporučujeme pro espresso – automatické domácí i profi přístroje, mokka konvičky a tureckou kávu.
Pokud chcete kávu mletou, uveďte to do poznámky spolu s informací o technice přípravy.
Zpracování: promytá
Odrůdy: SL14, SL28 a nyasaland.