Kód: 156

Mango

75 Kč
Skladem

Vyzkoušejte ovoce se sladkokyselým aroma tropů!

100% přírodní produkt.

Kategorie: Sušené ovoce
Hmotnost: 0.06 kg
Hmotnost: 60g

Pro nás exotické mangovníky jsou v Ugandě běžně rostoucím stromem. V průměru se dožívají  sta let, za tu dobu se na nich urodí až dva miliony plodů ovoce. Jeden strom dává průměrně dvacet pět tisíc plodů ročně. Pak až tolik nepřekvapí fakt, že mango je nejvíce konzumovaným ovocem na světě. Díky přírodnímu sušení má naše mango vysoký podíl vlastní šťávy s výbornou, mírně kyselou a svěží chutí. Na jeden kilogram sušeného manga spotřebujete asi dvacet kilogramů čerstvých plodů. Je k mání v podstatě celý rok, hlavní sezóny má od října do ledna, kratší pak od dubna do června.

Plátky plně zralého ovoce se suší na horkém africkém slunci. Ovoce není nijak chemicky ošetřeno. K jejich uchování není potřeba žádných dalších sladidel nebo konzervantů. Díky velmi pečlivému ručnímu zpracování mají vysokou kvalitu, nejsou přesušené, zůstávají pružné a uchovávají si přirozeně sladkou chuť.

I zde fungujeme na bázi direct trade. Sušené ovoce nakupujeme od malých farmářů ve střední Ugandě.
Proces zpracování je zdlouhavý a poměrně náročný. Pokud hodně prší, doba sušení se protáhne, což dokáže znehodnotit celou várku.
Sklizeň začíná, když je ovoce na vrcholu své zralosti. Plody se oloupou a nakrájí na tenké plátky, které se rozloží na velké sítě napnuté v dřevěných rámech a zakryjí masivními poklopy. Sušení suchým vzduchem zabere zpravidla 2 x 24 hodin. Ovoce si uchová 90% živin a vitamínů.

Vzhledem k tomu, že mluvíme o 100% přírodních produktech, vzhled plátků se může lišit barvou, strukturou i mírou vysušení.
Barva závisí na úrovni zralosti v době, kdy začíná proces sušení a taky na jeho délce. Ovoce se krájí ručně a vzhledem k tomu nejsou všechny plátky stejně silné, což ovlivní míru, do jaké ovoce vyschne. Míra vysušení závisí ale v prvé řadě na typu ovoce – zatímco papája je velmi suchá, ananas a banán zůstávají měkčí.